Какво е телемедицина?

Говорим за медицинска помощ, която се предоставя от разстояние. Телемедицината е удобен инструмент в случаите, когато по някаква причина болен човек не може или не вижда смисъл да отива на преглед.
Телемедицината спестява време и усилия, дава увереност. Телемедицината елиминира нуждата от болница и като цяло значително подобрява качеството на живот.

Как да посетите лекар, без да напускате дома?

Самоизолацията ни научи на много неща, които трябва да правим от дома – да работим продуктивно, да получаваме нови знания, да пазаруваме и дори да посещаваме лекар. Да, технологията може и това!

Как да стигнете до лекар по време на самоизолация?

Ако клиниките са затворени или не искате да напуснете дома си, посетете Вашия лекар чрез телемедицинската служба. Телемедицината е голяма и бързо развиваща се област на медицинските услуги. Те се предоставят дистанционно: лекарят разпитва пациента чрез видеовръзка, оценява и коментира неговите анализи и дава подробни препоръки. Телемедицината сега не само опростява живота, но и спасява животи.

Може ли такава консултация да замени пълноценна среща лице в лице?

В повечето случаи да. Приемът чрез видеовръзка определено е достатъчен, ако трябва да кажете на терапевта за симптомите, да получите препоръка от него за изследвания, да се консултирате с педиатър, алерголог, невролог, гастроентеролог, ендокринолог или друг тесен специалист. Телемедицината също помага, когато трябва да получите второ мнение за трудна диагноза или да отидете на лекар, който не е във вашия град. И сега, по време на епидемията, услугата се използва и за проследяване на състоянието на възрастни пациенти и незабавен отговор на всички въпроси относно вирусите. Като цяло, в условията на голямо натоварване на клиниките, телемедицината се превръща в отлична алтернатива.

Как да стигна до такъв прием?

Свързвате се с една от телемедицинските услуги, регистрирате се в нея и избирате областта или лекар, който ви интересува. Ако все още не знаете с кой лекар има смисъл да си уговорите среща за симптомите си, изберете терапевт. След това задавате час за комуникация или, ако услугата разполага с безплатни лекари, веднага стигате до виртуална среща. Консултацията се провежда чрез видео връзка. Ако няма начин за комуникация с включена камера или дори глас, чатите чрез кореспонденция.

Какво се случва по време на онлайн среща?

Лекарят ви пита подробно за вашето състояние. Иска да измерите температурата, кръвното налягане или пулса. Разказва какви лекарства има смисъл да се обмислят за лечение и какви тестове да се вземат в стационарна или полева лаборатория. Ако е необходимо, лекарят ще ви насочи към лична среща, където те могат да поставят окончателна диагноза.

Безплатно ли е?

Повечето телемедицински услуги плащат консултации. Цената е посочена на етапа на записване на час, така че няма да има неприятни изненади. Цените на телемедицинските услуги обикновено са по-ниски от тези при личен преглед. Има услуги, при които срещу фиксирана такса на месец или на година можете да получите денонощен и неограничен достъп до всякакви лекари. Оказва се много по-икономично.

Източник:
https://www.gazeta.ru/

Дигитален картон банер
Онлайн преглед банер
Лабораторни изследвания банер