Поради риска от заразяване с коронавирус, пациентите все повече предпочитат телефонни консултации пред болнични посещения. В резултат се очаква значителен ръст в сегмента на телемедицинските услуги. Това се посочва в проучване на BCG и холдинга Romir.

Плюсове на телемедицината

Телемедицината поглъща планетата и пандемията от коронавирус е полезна само за нея. Само преди година-две медицинските услуги не предизвикваха много доверие. В същото време медицински експерти отдавна се консултират във формат „лекар-лекар“, използвайки видео комуникация. Форматът „лекар-пациент“ беше по-малко популярен. Сега, при наложената изолация, отдалечената консултация с лекар стана повече от необходима и търсена.

Бих искал веднага да отбележа, че простата дистанционна консултация на пациент от лекар, която е станала особено търсена през периода на изолация, е само една от възможностите на телемедицината, най-простата функция“, каза Борис Попов, директор за бизнес развитие на Vinteo, експерт по видеокомуникационни технологии. – Пълното използване на телемедицината включва по-сложни аспекти: едновременна диагностика на пациент от няколко лекари или лечебни заведения едновременно, включително тези от различни страни, провеждане на мащабни консултации, междуведомствено взаимодействие на различни нива, дистанционни операции.

Специалистът обяснява, че за предоставяне на телемедицински услуги се използва система за видеоконферентна връзка (VCS) и успоредно с това информационна медицинска система – така лекарят и пациентът комуникират чрез видео с висока разделителна способност и обмена на медицински данни. Медицинското съдържание трябва да бъде или криптирано, или обезличено, тъй като се прехвърля личната информация на пациента. Съгласно този принцип, участниците в конференцията могат да бъдат 5, 10, 100 или 1000 абонати.

Според Ирина Каргалская, съпредседател на комитета по „Пациентоориентирана телемедицина“, към Всеруския съюз на пациентите, сега телемедицината трябва да покаже своята максимална ефективност. Услугите включват консултации между лекари, при които специалистите се консултират за труден пациент с отдалечен център, където той не може да бъде изпратен поради изолация. Това е и онлайн консултация с пациент за първоначална диагноза, която според закона не може да бъде извършена дистанционно. Но могат да бъдат разрешени въпроси, които са причинени от тревожността на пациента, а не от реалните симптоми. Освен това – дистанционно наблюдение по време на лечението. Това е, когато пациентът се подлага на продължително лечение, включително през периода на самоизолация, и се нуждае от мониторинг. Говорим за хронични, онкологични и други пациенти.

Телемедицината трябва да се превърне в основната защита за лекарите в поликлиниките и за пациентите, като защита срещу прием на заразен пациент в болничното заведение“, обясни Ирина Каргалская. – Телемедицината днес е контрол на пациенти, които са със симптоми на CoViD-19 или са изложени на риск, за по-малка тежест върху личните лекари за намаляване на риска от заразяване.

Андрей Хорошилов, генерален директор на телемедицинската служба „Телемедицина 24“, отбеляза, че броят на обажданията до услугата се е увеличил от февруари, когато разпространението на CoViD-19 току-що започна в света. С въвеждането на режима на самоизолация (март и април), броят на обажданията до линията се е удвоил и днес вече е две до три хиляди разговора дневно.

Повече от половината хора се обръщат към службата с въпроси относно превантивните мерки, възможните усложнения, поведението извън дома и предпазните мерки. Сега много хора се страхуват да напуснат дома си, освен ако не е абсолютно необходимо, особено да отидат в лечебни заведения. Хората се опитват да разрешат всички здравословни проблеми, които не изискват спешно посещение на лекар от вкъщи, като се обадят на специалист по телефона или чрез видеовръзка.

Недостатъци на телемедицината

Анна Бодрова, старши анализатор в IAC „Alpari“, отбеляза, че освен очевидните предимства на телемедицината, има и някои недостатъци. В някои случаи лекарят трябва да прегледа пациента и това може да е трудно. Освен това в някои случаи е необходим визуален контакт между лекаря и пациента, което също е доста трудно да се направи онлайн. Освен това е трудно да се покаже на специалист някакво недоволство от резултата.

Според експерта, с увеличаването на търсенето на телемедицински услуги, конкуренцията ще расте. В същото време цените засега ще останат без резки колебания, в противен случай ще бъде проблематично привличането на клиенти.

– Не мисля, че сега цените ще се покачат. Днес всички компании, които предлагат своята помощ и реализирана платформа, участват на практика безплатно за пациента – казва Ирина Каргалская – Сега има една голяма задача – да спечелим. Следователно никой не говори за бизнес планове или цени. Мисля, че цените на всичко ще се повишат с времето, но е твърде рано и неуместно да се говори за това.

Източник: https://life.ru/

Дигитален картон банер
Онлайн преглед банер
Лабораторни изследвания банер