Кой се нуждае от телемедицина?

Телемедицината е отдалечено предоставяне на медицински услуги (например наблюдение и консултация на пациентите) и взаимодействие между медицински работници, използващи телекомуникационни технологии.
С развитието на телемедицината човек спестява време и усилия, защото може да комуникира със специалист онлайн. Това важи за жителите на мегаполиси, които често нямат достатъчно време да следят здравето си и да седят на опашки. Но телемедицинските технологии са и изход за хората, живеещи в селските райони, тъй като по правило в градовете работят висококвалифицирани лекари.

Работа чрез платформа за телемедицина

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политиката за поверителност.
I Accept

Какви видове телемедицински услуги съществуват?

Технологиите на телемедицината позволяват на лекарите и пациентите да общуват в реално време. Сесиите могат да се провеждат навсякъде. Пациентът и специалистът се обаждат с помощта на специализирани системи за видеоконферентна връзка. В същото време те могат не само да се виждат и чуват, но и да обменят текстови и графични данни. Например, пациент може да види рентгеновите си снимки.

Дистанционното наблюдение на състоянието на пациента е вторият най-популярен вид телемедицина. Често е необходимо да се наблюдават възрастни хора, които не могат да ходят до най-близката болница или не могат да се грижат за себе си. Услугата също ви напомня за прием на лекарства. Освен това е необходимо дистанционно наблюдение на здравето на пациентите, които се нуждаят от редовни прегледи, както и състоянието на работещите в опасни индустрии. Всичко това се прави с помощта на Интернет и анализ на голям обем данни. Специални сензори като фитнес тракери, които се носят от много от нас, анализират здравни показатели (кръвна захар, кръвно налягане и др.) и прехвърлят получените данни в специално хранилище. Там те се анализират отново и в случай на потенциална опасност пациентът и лекуващият му лекар са предупредени.

С помощта на телемедицинските технологии лекарите могат спешно да се консултират помежду си. В сериозни случаи самите лекари понякога се нуждаят от помощта на по-квалифициран специалист. Ако наблизо няма такова нещо (например, ако говорим за селски болници), тогава единственият изход е видео разговор с опитен колега. Лекарите могат също така да си изпращат данни за пациентите, за да видят медицинската му история.

Излъчванията на живо на хирургични операции, по време на които лекарите могат да задават своите въпроси, както и дистанционно обучение на лекари (конференции и онлайн лекции) също са свързани с телемедицината.

Къде се използва телемедицината?

Телемедицинските технологии могат да се използват в почти всяка медицинска област, било то педиатрия (болното дете вече не е необходимо да се води на лекар), психотерапия (психотерапевти провеждат сесии онлайн), дерматология (благодарение на висококачествени изображения, дерматолозите могат да изследват пациент, страдащ от псориазис, екзема, рани от залежаване и др.), неврология (с помощта на дистанционно наблюдение, показанията на кръвното налягане се пренасочват към специалист) или реанимация (в ситуация, в която човек вече не може да бъде транспортиран до друга клиника, спешно видеообаждане до по-компетентен специалист може да спаси живота на пациента).

Телемедицината позволява на пациентите да чуят второ мнение от лекар, без да напускат дома си. Това може да стане чрез изпращане на вашата медицинска история на специалиста, която се съхранява в базата данни. Това важи особено за пациенти с рак, които често са принудени да отидат в друг град или дори в друга държава за второ мнение.

Технологиите на телемедицината също могат да се използват, като същевременно помагат на населението при извънредни ситуации (урагани, наводнения, земетресения). Когато ураганът Харви удари Тексас през 2017 г., доставчиците на здравни услуги организираха видеоконференции със здравни специалисти извън държавата за по-малко засегнатите. Това облекчи тежестта на лекарите от Тексас, които се занимаваха предимно с тежко ранени пациенти.

Друг начин за използване на телемедицински технологии са отдалечените медицински постове. Например американският търговец на дребно Walmart е създал точки с компютри в много от своите магазини, с помощта на които можете да се свържете с лекар. Пациентът въвежда симптомите си, влиза във виртуална чакалня и се консултира със специалист чрез видео.

Какви са недостатъците на телемедицината?

Основният недостатък е, че както всяка друга система, която осигурява съхранение на данни, телемедицинските системи са податливи на хакерски атаки. Медицинските организации остават една от основните цели за онлайн престъпниците, поради което на киберсигурността се обръща специално внимание. Има и редица технически проблеми. Например доставчиците трябва да бъдат обучени как да поддържат правилно телемедицинските системи. Освен това за регионите, разходите за въвеждане на телемедицина може да са твърде високи. Техническата платформа трябва да отговаря на строги изисквания, да работи в многопосочна среда и да има високо качество на изображението, защото често животът на пациента зависи от това – всичко това е много скъпо.

Как ще се развива пазарът на телемедицината?

Милиони хора използват телемедицински услуги и броят им нараства всяка година. Така че в близко бъдеще трябва да очакваме, че телемедицината ще включва международно сътрудничество на лекарите – хората вече няма да трябва да пътуват до друга държава за консултации (както например понякога пациентите с онкологични заболявания).

Пациентите ще имат достъп до по-широк списък от услуги и времето за изчакване за онлайн среща с лекар ще бъде намалено, тъй като към програмата ще има повече специалисти. С течение на времето телемедицината и офлайн базата данни (т.е. данните на хартия, които се съхраняват в обикновени клиники) ще се слеят и абсолютно цялата информация за здравето на хората ще се съхранява в Интернет.

Източник:
https://trends.rbc.ru/

Дигитален картон банер
Онлайн преглед банер
Лабораторни изследвания банер